Ulcerózní kolitida (UC) je chronické zánětlivé onemocnění tlustého střeva, u kterého je vliv diety méně výrazný než u Crohnovy choroby. Přesto může správně zvolená výživa zmírnit nepříjemné příznaky onemocnění, přispět k celkové pohodě a podpořit hojení sliznice.

Výživa ve fázi relapsu

Při zhoršení onemocnění (relapsu) není ve většině případů nutné přerušovat příjem potravy. Výjimkou mohou být velmi těžké stavy nebo komplikace typu toxického megakolon, kdy se přechodně přistupuje ke klinické výživě (např. enterální nebo parenterální).

Jinak se doporučuje:

  • snížit množství nerozpustné vlákniny (omezení syrové zeleniny, tuhé slupky, luštěniny),

  • vyhýbat se tučným, těžko stravitelným a nadýmavým jídlům,

  • jíst menší porce 5–6x denně,

  • zvolit šetrné úpravy pokrmů – vaření, dušení, příprava kaší a pyré.

Někteří pacienti mohou v této fázi hůře tolerovat mléko, nadýmavé potraviny nebo sladidla typu sorbitol.

Dieta v remisi

Ve fázi klidu nemoci (remise) je cílem postupně přejít na racionální, plnohodnotnou stravu. Vhodné je:

  • navyšovat vlákninu postupně dle individuální snášenlivosti,

  • dále omezit vysoce průmyslově zpracované potraviny, přepálené tuky, uzeniny a destiláty,

  • hlídat dostatečný příjem bílkovin – doporučeno 1–1,2 g bílkovin/kg hmotnosti denně,

  • udržet pitný režim 2–2,5 litru denně, ideálně oddělený od jídla.

Podle příručky Výživa a diety při idiopatických střevních zánětech je běžnou a doporučovanou praxí využívat šetrné kuchyňské úpravy: vaření, vaření v páře, dušení, pečení v alobalu či restování bez tuku.

Výživa by neměla být příliš restriktivní. Je potřeba zachovat pestrost a přizpůsobit jídelníček aktuálnímu stavu a individuální snášenlivosti.

Vhodné doplňky výživy

V případě úbytku hmotnosti nebo nedostatečného příjmu energie a bílkovin může lékař nebo nutriční terapeut doporučit:

  • sippingové přípravky (např. Nutridrink, Fortimel),

  • dietetické moduly jako je Fantomalt (sacharidy) nebo Protifar (bílkoviny),

  • případně enterální výživu na předpis.

Nedoporučuje se přejít na tyto produkty bez konzultace s odborníkem.

Co je ještě důležité vědět?

Každý pacient s ulcerózní kolitidou je jiný. To, co jednomu vyhovuje, může jinému škodit. Proto je vždy potřeba:

  • přizpůsobit jídelníček aktuálnímu stavu nemoci a toleranci konkrétních potravin,

  • sledovat, jak na jídlo reaguje vaše tělo,

  • spolupracovat s nutričním terapeutem nebo gastroenterologem.

Potřebujete poradit?

Na jednoduché dotazy ohledně výživy při IBD můžete využít naši výživovou poradnu. Pro složitější případy se obraťte na nutriční terapeuty nebo ošetřujícího lékaře.