Pro snadnější pochopení procesů, které se odehrávají v těle pacienta se zánětlivým onemocněním střev (IBD), je důležité porozumět samotnému procesu trávení. Proč a jaký zmatek v těle vyvolává IBD? Stručně shrnuto:

Zdravý proces trávení

Naše tělo při trávení přeměňuje makroživiny a mikroživiny z potravy na konečnou energii. Tento proces začíná již v ústní dutině, kde se do hry zapojují zuby a enzymy obsažené ve slinách. Potrava, přeměněná na polotekutou kaši, postupuje jícnem do žaludku, kde se setkává s kyselou žaludeční šťávou. Díky jejímu působení a mechanickému rozmělnění se potrava dále zpracovává a postupuje žaludečním výstupem (pylorus) do tenkého střeva.

Tenké střevo se skládá ze tří částí: dvanáctník (duodenum), lačník (jejunum)kyčelník (ileum). V dvanáctníku se trávenina smísí s trávicími šťávami ze slinivky břišní a žlučníku, což pomáhá k jejímu dalšímu rozkladu na jednotlivé živiny. Ty jsou pak vstřebávány střevní sliznicí, přecházejí do krve a rozvádějí se do celého těla.

Důležité: Vitamín B12, žlučové kyseliny a další klíčové látky se vstřebávají právě z ilea (koncové části tenkého střeva).

Následně trávenina postupuje do tlustého střeva, kde se vstřebávají minerály a voda. Obsah zhoustne, formuje se do stolice a je posouván do konečníku (rectum), odkud je vyloučen přes anální otvor.

Co se děje u pacientů s IBD?

Zánětlivá onemocnění střev zasahují do jednoho z nejdůležitějších kroků trávení – vstřebávání živin. Zánětem postižené a často zvředovatělé střevo není schopné plnit tuto funkci správně nebo vůbec.

Crohnova nemoc

Crohnova choroba často postihuje tenké střevo, tedy místo, kde probíhá většina vstřebávání živin. Kvůli chronickému zánětu není střevo schopné zpracovat a absorbovat látky jako:

  • vitamín B12 (vstřebává se v ileu),

  • trávicí enzymy (např. laktáza pro štěpení mléčného cukru),

  • další esenciální mikro- a makroživiny.

Tělo je pak podvyživené, pacienti často trpí nechutenstvím, nedostatkem vitamínů, chudokrevností a dalšími komplikacemi.

U více než 40 % lidí s Crohnovou nemocí je zaznamenán nedostatek vitamínu B12, což vysvětluje potřebu celoživotní suplementace.

Dalším problémem je nedostatečné vstřebávání vody v tlustém střevě. Nestrávené živiny, které sem přecházejí, mohou způsobovat poruchy absorpce vody – a to je hlavní důvod průjmových obtíží, typických pro Crohnovu nemoc.

Ulcerózní kolitida

Naopak ulcerózní kolitida postihuje výlučně tlusté střevo – tedy poslední část trávicího procesu. V tomto případě přicházejí živiny z tenkého střeva většinou normálně zpracované, takže podvýživa není typická.

Problém nastává kvůli zhoršené funkci tlustého střeva, kde se nedokončí vstřebávání vody a minerálů. Důsledkem je, že se stolice nedostatečně zahustí, což vede k opakovaným průjmům.

Závažnost průjmů je přímo úměrná míře zánětu a může být i ohrožující.

Při akutním vzplanutí ulcerózní kolitidy je cílem odlehčit trávicímu traktu – a klíčovou roli zde hraje dostatečná a přiměřená výživa.

Text odborně korigovala: Dr. Eszter Schäfer, gastroenteroložka, MH zdravotní centrum, oddělení gastroenterologie.