Existuje prevence zánětlivého onemocnění střev?

Zánětlivé onemocnění střev se zpravidla vyskytuje u mladých dospělých, což jim přináší mnoho nepříjemných příznaků, které mohou být v některých případech řešeny pouze chirurgicky. Vzhledem k tomu, že většina chronických onemocnění nezačíná v mladém věku, mnoho lidí si myslí, že jsou za nástup nemoci odpovědní sami. To je však omyl. Přestože přesná příčina onemocnění není dosud známa, podle předchozích zkušenosti může být vysledovaná až ke genetickým a environmentálním kořenům. Je jisté, že při výskytu onemocnění hraje roli několik faktorů. Podívejme se , co všechno je odpovědné za IBD.

Možné příčiny Crohnovy nemoci

  1. Podrážděný imunitní systém

Imunitní systém je zodpovědný za ochranu organismu proti patogenům a bakteriím. Když se funkce imunitního systému změní nebo se jeho aktivita sníží, může se v těle snadno vyvinout nemoc. Například v případě IBD se imunitní systém domnívá, že neškodné bakterie v těle jsou škodliví vetřelci, a proto s nimi bojuje. Dalším z důvodů může být nadměrná hygiena.

  1. Genetika

Výzkumníci zjistili, že u pacientů s Crohnovou nemocí je více než 100 různých genetických mutací. Některé z těchto mutací mohou způsobit nadměrné imunitní reakce, zatímco jiné mohou být odpovědné za velké množství zánětlivých neurotransmiterů v těle. Jiné zase brání tvorbě bílkovin, které produkují střevní hlen. Když jeden z rodičů trpí zánětlivým onemocněním střev, riziko dědičnosti je značně zvýšeno.

  1. Výživa

Výzkumníci stále pátrají, zda některé potraviny nepřispívají k rozvoji Crohnovy nemoci. U pacientů, kteří mají některé potravinové alergie, se vyhýbáním alergenům snižuje četnost příznaků Crohnovy nemoci. Neexistuji dodnes žádné důkazy, které by určovaly speciální dietu pro tyto nemocné. Doporučuje se však konzumace lehké stravy, která obsahuje spoustu zeleniny, ovoce a ryb. Konzumací potravin, bohatých na draslík, vápník, železo, hořčík, kyselinu listovou, B12 a vitamín D, mohou kompenzovat ztrátu vitamínů, minerálů a stopových prvků, které jsou ztráceny častým průjmem.

Co může vést k ulcerózní kolitidě?

  1. Podrážděný imunitní systém

Příčiny jsou stejné jako u Crohnovy nemoci: nadměrná hygiena a vadná imunitní odpověď. 

  1. Genetická dispozice

Je fakt, že existuje rodinná dispozice k nemoci. Nicméně lékařská věda identifikovala v pozadí nemoci nesamostatné genetické markery. U pacientů s ulcerózní kolitidou v porovnání se zdravou populací, se zjistilo asi 200 odlišných genů. Některé z nich způsobují, že tělo produkuje spoustu látek, které jsou nosiči informací, jež vyvolávají zánět střev. Jiné geny zase způsobují, že intestinální hlen produkuje příliš málo ochranných proteinů.

  1. Ekologický vliv prostředí 

Zatím není jasné, které dopady na životní prostředí přispívají k vzniku ulcerózní kolitidy. Studie, které zkoumaly dvojčata, ukazují, že nemocná dvojčata užívají více antibiotik, častěji jí maso, častěji, než u jejich zdravých sourozenců, se u nich vyskytují záněty slepého střeva. Ani ve vědeckých kruzích se neví, do jaké míry tyto faktory ovlivňují vznik onemocnění. Vědci zjistili, že u kuřáků je méně pravděpodobné, že onemocní ulcerózní kolitidou, ale kvůli tomu nikdo nebude povzbuzován, aby začal kouřit, ani aby přestat kouřit. Kouření zvyšuje riziko mnoha dalších zdravotních problémů.

Jak vidno, zatím nevíme nic o konkrétní příčině, která by mohla ochránit naše zdraví.

Zdroj: www.ced-trotzdem-ich.de, Materiál zkorigovala Dr. Eszter Schäfer, gastroenterolog