28/05/2013

Světový den IBD v ČR

V sobotu 25. května 2013 se členové a příznivci Občanského sdružení pacientů s idiopatickými střevními záněty (Pacienti IBD) sešli na pražské Ladronce, aby společně zahájili happening u příležitosti Světového dne IBD (Evropská federace sdružení pro Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu vyhlásila 19. květen Světovým dnem idiopatických střevních zánětů.) Tento den si pacienti v České republice připomněli poprvé vytvořením hada z ruliček od toaletního papíru. Hada, který symbolizuje potíže se kterými se musí denně potýkat. A také, že počet pacientů s idiopatickými střevními záněty stále stoupá.

Had z ruliček od toaletního papíru jako symbol

I přes nepřízeň počasí se na Ladronce sešlo 131 členů a příznivců sdružení a nasbíralo se 19076 ruliček. “Společným navlékáním jsme tak vytvořili hada v délce 1,8 km a při jeho navlékání dokonce vysvitlo slunce”, uvedla Martina Pfeiferová, předsedkyně sdružení. Nejlepší sběratelkou se stala paní Martina Gajdošová z Holešova, která přinesla na akci 3275 ruliček (ve sběru jí podpořili mateřská centra v Holešově a Vyškově).

Nový web crohn.cz

U příležitosti Světového dne IBD byly spuštěny nové webové stránky sdružení (www.crohn.cz) jako dárek pro všechny členy. “Jedná se o otevřenou platformu, která má sloužit všem pacientům, kteří zde mohou přidávat komentáře k jednotlivým příspěvkům, diskutovat v rámci diskusního fóra a informovat nás o svých potřebách”, představil nový web jeho webmaster Petr Hřích.

Hosté Světového dne IBD

Akce se zúčastnila i předsedkyně slovenského Crohn clubu paní Viola Štěvůrková, která informovala o aktivitách na Slovensku a popřála zdar celé akci. MUDr. Martin Bortlík, Ph. D. pozdravil pacienty za Pracovní skupinu lékařů pro IBD. Bohužel se na poslední chvíli z akce omluvil Marco Greco, předseda Evropské federace sdružení pro Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu, který sám trpí Crohnovou chorobou a ta mu znemožnila účast. Další program pokračoval v duchu soutěží a her.

Vyhlášení Nejlepší IBD sestry

Celá akce byla zakončena vyhlášením Nejlepší IBD sestřičky, kterou se stala paní Marcela Jarolímová z Klinického centra pro střevní záněty ISCARE. Získala od pacientů 1314 hlasů. Na druhém místě se umístila Jitka Lukešová z Nemocnice Strakonice, odd. gastroenterologie (1005 hlasů), třetí místo obsadila Věra Boldišová – Karlovarská krajská nemocnice, Gastroenterologická a endoskopická ambulance (821 hlasů), čtvrté Lucie Nýdrlová – Gastroenterologie MUDr. Petr Richter (335 hlasů) a páté Hana Kubecová – IKEM (319 hlasů). Vítězka obdržela šek na 20 000 Kč.

Více informací

Další informace ke Světovému dni IBD v ČR společně s vybranými fotografiemi najdete v podrobné zprávě na www.crohn.cz