Obdrželi jsme názor pacientky s IBD paní Zdeňky Dukátové, která nám předala článek o tom, co může způsobovat mléko a také souhlasila se sdílením svého názoru na léčbu a stravu u pacientů se střevními záněty.

Paní Zdeňka nám napsala:

„Tělo trpící a dezorientované autoimunitní nemocí nemůže dát do pořádku žádná chemie, byť dobře myšlená od našich pečujících lékařů a mnohdy velkých andělů.

Celý problém spočívá ve stravě. Autoimunitní nemoci jsou v podstatě alergie obrácené dovnitř. Jedná se o alergie na určité potravinové kombinace – proto je nutné zjednodušit stravu. Nevím, jaké konkrétní alergie to jsou – to myslím nelze zjistit ani laboratorně. Laboratoř udělá test a zjistí např., že alergie na mléko a mléčné výrobky u daného člověka není. Když ale takový pacient konzumuje mléko a mléčné výrobky dál, jeho nemoc trvá. Naopak pokud tuto potravinovou složku vynechá, mohou se začít dít zázraky. Pokud tedy nezměníme stravu, nepomůže ani lékař ani čínská medicína ani bylinky. To vše sebou ještě nese to, že musíme změnit myšlení.“

Článek vysvětlující, co vše může způsobit mléko, naleznete zde například na tomto webu: http://svetlojelaska.blog.cz/1305/proc-zeny-v-cine-neonemocni-na-rakovinu-prsu

Odborné doplnění ohledně mléka a jeho složky laktozy (zde se mluví o souvislosti s laktozovou intolerancí; převzato z článku Laktózová intolerance z časopisu Practicus, červen 2013) vysvětluje snášenlivost, resp. nesnášenlivost mléka, v různých populacích. Zajímavé ale je, že u evropské populace má problémy s trávením laktozy „jen“ 7-20 % lidí, kdežto právě v Číně je to až 90 % populace:

Nesnášenlivost potravin obsahujících laktózu (laktózová intolerance) je běžná a postihuje 70 % světové populace s výraznými etnickými rozdíly. V Evropě a USA je prevalence 7–20 % u bílé populace, u původních Američanů je v 80–95 %, u černochů je v 65–75 % a u Asiatů je v 90 %.