Chcete si zpestřit jídelníček? Tak sáhněte po oloupaném prosu alias jáhlech anebo quinoe alias merlíku chilském.

Obě potraviny jsou přirozeně bezlepkové a jsou považovány za velmi výživné a zdravé suroviny, které můžou konzumovat i pacienti se střevními záněty.

Jáhly jsou považovány za jedinou zásaditou obilovinu, a proto jsou přímo doporučovány lidem se žaludečními problémy.

Quinoa zase obsahuje vysoké procento bílkovin, které jsou navíc složeny i z eseciálních (tedy z těch, které si náš organismus neumí sám vytvořit) aminokyselin. Díky tomu může být velmi vhodným doplněním našeho jídelníčku.

Zkoušejte po menších dávkách

U obou potravin je samozřejmě nezbytně nutné, aby si je člověk trpící střevními záněty ozkoušel po malém množství, ale obzvlášť u jáhel by neměl být s jejich trávením žádný problém.

U quinoy je potřeba vyzkoušet, zda-li nemohou nadýmat, ale opět jako u všech potravin, je to o individuální snášenlivosti. Chcete-li se více dozvědět o jáhlech a jejích receptech, můžete si přečíst článek Jáhly – bezlepkové a dobře stravitelné proso a pokud Vás zajímá pro nás zatím ještě stále exotická quinoa, zabruste k tomuto článku.

Recepty si upravte podle svých stravovacích zvyklostí, případně zkontaktujte mě zkontaktujte na mail